6 συμβουλές για την αντιμετώπιση μιας υποτροπής στην ψυχική σας υγεία

Μια ομάδα ανθρώπων συζητούν μεταξύ τους θέματα ψυχικής υγείας
Getty Images / Tempura

Όταν προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διαχειριστούμε την κατάθλιψη ή το άγχος, το να βιώσουμε μια αναποδιά - συγκυριακή ή συναισθηματική - μπορεί να είναι εξοντωτικό. Η Sarah Bailey μοιράζεται έξι συμβουλές που τη βοηθούν να επανέλθει στο δρόμο της.

Όταν ζείτε με μια ψυχική ασθένεια, θα υπάρξουν στιγμές που θα αντιμετωπίσετε κάποια υποτροπή. Αυτές οι αναποδιές μπορεί να συμβούν όταν δεν τις περιμένετε καθόλου, γεγονός που καθιστά τη διαχείρισή τους ακόμη πιο δύσκολη.
Είμαι σίγουρη ότι, όπως και εγώ, πολλοί από εσάς έχετε βρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Τη μια στιγμή, αισθάνεσαι μια χαρά. Μετά, συμβαίνει κάτι που ξαφνικά σε ωθεί στα άκρα. Πριν το καταλάβεις, νιώθεις σαν να καταρρέει γύρω σου όλος ο κόσμος.
Όλες εκείνες οι σκέψεις που παλεύατε να κρατήσετε έξω από το μυαλό σας επιστρέφουν. Και, ό,τι κι αν κάνετε, δεν μπορείτε να τις διώξετε. Σε τρώνε μέχρι να νιώσεις ότι είσαι πάλι στο μηδέν.
Διαβάστε λοιπόν τι σας προτείνω να κάνετε όταν εμφανιστεί μια υποτροπή στην ψυχική σας υγεία:

1. Πείτε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ότι δυσκολεύεστε

Το πρώτο πράγμα που προτείνω είναι να ανοιχτείτε στους αγαπημένους σας. Μπορεί να είναι επικίνδυνο να υποφέρετε σιωπηλά, γι' αυτό επικοινωνήστε με τους ανθρώπους που σας υποστηρίζουν. Ακόμη και αν νομίζετε ότι αυτά που λέτε μπορεί να ακουστούν ανόητα, οι αγαπημένοι σας θα προσπαθήσουν να καταλάβουν πώς αισθάνεστε.

Αν δυσκολεύεστε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας με λόγια, γράψτε τα σε χαρτί. Η εξήγηση του πώς αισθάνεστε θα βοηθήσει τους γύρω σας να ξέρουν πώς να σας βοηθήσουν. Θα σας βοηθήσει επίσης να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι.

Κάποιες αναποδιές στην ψυχική υγεία -για όλους, σε διάφορες στιγμές της ζωής- είναι αναμενόμενες. Είτε διαρκούν λίγες μέρες είτε μερικούς μήνες, όσο περισσότερο τις φοβάστε ή τις καταπνίγετε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να βγείτε από αυτές. Οι άνθρωποι μπορεί να σας εκπλήξουν (ευχάριστα!) με το πώς ανταποκρίνονται για να σας στηρίξουν σε δύσκολες στιγμές.

2. Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Το να μιλήσετε στους κοντινούς και αγαπημένους σας ανθρώπους είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα και τους φέρνει στο πλευρό σας για την υπόλοιπη διαδρομή σας.

Ωστόσο, τα αγαπημένα σας πρόσωπα δεν μπορούν να σας υποστηρίξουν με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να το κάνει ένας επαγγελματίας. Αν δεν έχετε ήδη κάποιον επαγγελματία υγείας με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε, το επόμενο βήμα σας θα ήταν να επισκεφθείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Εκείνος μπορεί να σας παραπέμψει στις κατάλληλες υπηρεσίες, οι οποίες θα σας προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας για κρίσεις και μπορούν να προσφέρουν έναν ασφαλή χώρο για να μιλήσετε.

Αν έχετε μια κρίση ψυχικής υγείας ή τα σημάδια δείχνουν ότι θα έρθει, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 10306 (https://10306.gr/) οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας και να μιλήσετε με έναν επαγγελματία.

Η Γραμμή 10306 λειτουργεί δωρεάν (από σταθερό και κινητό) και ανώνυμα όλο το 24ωρο.

Απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου και κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους απασχολεί (π.χ. άγχος, οικογενειακά ζητήματα, πένθος, κρίση πανικού). Σκοπός της είναι η παροχή υποστήριξης, πληροφόρησης και καθοδήγησης, εφόσον χρειάζεται, ώστε οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας να γίνουν προσβάσιμες σε όλους μας.

Εξερευνήστε επιπλέον το milamou.gr - μια πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή άτομα που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη με εθελοντές ψυχολόγους και συμβούλους ψυχικής υγείας που επιθυμούν να βοηθήσουν ανιδιοτελώς.

Σκοπός του milamou.gr, είναι να προσφέρει χωρίς κανένα κόστος συμβουλευτικές συνεδρίες σε άτομα που το έχουν ανάγκη.

3. Μη φοβάστε να δοκιμάσετε ξανά κάτι που δεν βοήθησε στο παρελθόν

Μόλις ζητήσετε επαγγελματική συμβουλή, κατά πάσα πιθανότητα θα σας δοθεί ένα θεραπευτικό σχέδιο που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους αντιμετώπισης και μια επανεξέταση της φαρμακευτικής αγωγής.

Ορισμένες προτάσεις μπορεί να είναι εντελώς νέες- παράλληλα, αξίζει τον κόπο, να μην φοβηθείτε να δοκιμάσετε και πάλι, πράγματα που είχατε δοκιμάσει στο παρελθόν. Υποτροπή ή όχι, πιθανότατα θα βρίσκεστε σε ένα διαφορετικό στάδιο του ταξιδιού σας όσον αφορά την ψυχική υγεία και μπορεί να εκπλαγείτε όταν κάτι που δεν βοηθούσε στο παρελθόν μπορεί τώρα να βοηθήσει.

4. Αλλά μη φοβάστε να θέσετε όρια και να πείτε «όχι».

Ενώ αξίζει να δοκιμάζετε τόσο νέα όσο και παλιά πράγματα, μπορεί να υπάρχουν πράγματα που ξέρετε κατηγορηματικά ότι δεν είναι για εσάς.

Ξέρω ότι πράγματα όπως η «θεραπεία χαλάρωσης» με τρελαίνουν. Αν κάνω διαλογισμό και μου λένε να σφίξω το σώμα μου και μετά χαλαρώνοντας να τα αφήσω όλα να φύγουν, όλη αυτή η ένταση συσσωρεύεται μέσα μου. Επίσης, το να φαντάζομαι έναν καταρράκτη ή μια παραλία δεν είναι για μένα!

Να θυμάστε ότι εσείς γνωρίζετε καλύτερα τον εαυτό σας. Έτσι, αν είστε σίγουροι ότι κάτι ενδεχομένως θα επιδεινώσει τα συμπτώματά σας, μιλήστε γι' αυτό και ενημερώστε το γιατρό ή τον αγαπημένο σας για τους λόγους.

5. Ανοίξτε το μυαλό σας σε πιθανές αποκαλύψεις

Από τότε που ήμουν 20 χρονών, αρνούμαι συστηματικά να πάρω παυσίπονα - ακόμη και με τον χρόνιο πόνο που βιώνω. Ποτέ δεν είχα καταλάβει πραγματικά γιατί δεν δεχόμουν κάτι που θα με βοηθούσε, και πάντα έπιανα τον εαυτό μου να προσπαθεί να το εξηγήσει αυτό στις ιατρικές αξιολογήσεις.

Αλλά σε μια πρόσφατη αξιολόγηση, ο θεραπευτής μου παρατήρησε: «Άρα η απροθυμία σας να πάρετε παυσίπονα είναι μια στρατηγική αντιμετώπισης και ένας τρόπος για να κρατήσετε τον εαυτό σας ασφαλή, σωστά;».

Αυτή η συνειδητοποίηση με ηρέμησε αμέσως. Το συζήτησα με τους γονείς μου και τον σύντροφό μου και όλοι παραδέχτηκαν ότι ήταν λογικό. Αλλά, όπως κι εγώ, δεν είχαν ποτέ βάλει δύο και δύο μαζί για να κάνουν τέσσερα. Οι απαντήσεις μπορεί να σας έρθουν σε οποιοδήποτε στάδιο του ταξιδιού σας προς την ανάρρωση. Αν και ένα πισωγύρισμα στην ψυχική υγεία μπορεί να αμβλύνει την ικανότητά σας να επεξεργάζεστε νέες πληροφορίες, να είστε προετοιμασμένοι να ακούσετε πραγματικά αυτές τις αποκαλύψεις όταν τα κομμάτια αρχίσουν να μπαίνουν στη θέση τους.

6. Να είστε περήφανοι για την πρόοδο που έχετε κάνει

Να θυμάστε ότι κάθε βήμα που έχετε κάνει είναι κάτι για το οποίο μπορείτε να είστε περήφανοι.

Μπορεί να αισθάνεστε πολύ πεσμένοι, άχρηστοι ή φοβισμένοι ή όλα μαζί. Αλλά συνειδητοποιήστε ότι κάθε βήμα που έχετε κάνει για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας και να διατηρήσετε τον εαυτό σας ασφαλή είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό είναι απλώς μία αναποδιά στην αποκατάσταση της ψυχικής σας υγείας, δεν ξεκινάτε από το μηδέν. Έχετε φτάσει τόσο μακριά και αυτό, από μόνο του, είναι απίστευτο.

Ελπίζω ότι όταν θα περάσετε μια δύσκολη στιγμή, θα το θυμάστε αυτό και ότι θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια σωστή προοπτική.

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Επιμέλεια: Σταυρούλα Μάτση, Ιατρός Νευρολόγος

Το/τα άτομα που έχουν γράψει και δημιουργήσει το περιεχόμενο των αναρτήσεων και των οποίων οι εικόνες εμφανίζονται σε αυτό το άρθρο έχουν λάβει χρηματική αποζημίωση από την Teva Pharmaceuticals για τη συνεισφορά τους. Το περιεχόμενο των αναρτήσεων αντιπροσωπεύει τις απόψεις του συνεισφέροντος ατόμου και δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα αυτές της Teva Pharmaceuticals.Ομοίως, η Teva Pharmaceuticals δεν εξετάζει, ελέγχει, επηρεάζει ή εγκρίνει οποιοδήποτε περιεχόμενο που σχετίζεται με τους ιστότοπους ή τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης του συνεισφέροντος ατόμου. Όλο το περιεχόμενο των αναρτήσεων στις σελίδες Life Effects προορίζεται για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να θεωρείται ιατρική συμβουλή ή σύσταση. Συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο επαγγελματία υγείας για διάγνωση και πριν ξεκινήσετε ή αλλάξετε οποιοδήποτε θεραπευτικό σχήμα.

NPS-GR-NP-00853 FEB 25

Αυτό το άρθρο είναι

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα


Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...


article

4 Συμβουλές για τη Διαχείριση του Νυχτερινού Άγχους

Συγγραφή: Claire Eastham

article

Πώς σταμάτησα την ημικρανία από το να σαμποτάρει την καριέρα μου

Συγγραφή: Ciara O’Rourke

woman on the beach
article

Η ζωή με τη χρόνια ημικρανία: 7 φράσεις που πρέπει να αφαιρέσετε από τον εσωτερικό σας διάλογο

Συγγραφή: Danielle Newport Fancher

article

Το πρόβλημα με το «γενναίο προσωπείο» στην ημικρανία

Συγγραφή: Daisy Swaffer

article

4 συμβουλές για να ζητήσετε βοήθεια όταν είστε φροντιστής

Συγγραφή: Susanne White

quarrel
article

Παραμένοντας ψύχραιμοι: Φροντίδα εν μέσω θυμού

Συγγραφή: Susanne White

A group of smiling women exercising outdoors
article

9 συμβουλές αυτοφροντίδας από ασθενείς και φροντιστές

Συγγραφή:

article

Ζητήματα ψυχικής υγείας: 12 πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να λέτε

Συγγραφή: Sarah Bailey